Mechanische ventilatie en ventilatieroosters

Uw woning krijgt een mechanische ventilatie met ventilatieroosters die automatisch worden geregeld door het ventilatiesysteem. En dat is goed nieuws. Want het systeem zorgt voor een continue stroom van frisse lucht in uw huis. Daardoor blijft de lucht binnen schoon en gezond. Het betekent wel dat u de ventilatieroosters open moet laten. Uw nieuwe ventilatieroosters zijn standaard voorzien van een mechanisch zelfregelende klep. Deze klep voorkomt tocht in uw woning.

Ventilatieroosters open = comfort en gezonde lucht

Dat voelt misschien tegenstrijdig. Want door open ventilatieroosters komt vooral in de winter koude lucht van buiten naar binnen. En toch is dat precies de bedoeling bij een goede en gezonde ventilatie. Hoe dat zit, leggen we graag uit:

  • Ventileren is belangrijk om de lucht in uw woning schoon en droog te houden.
  • Als u de ventilatieroosters dicht zet, wordt het vochtig binnen.
  • Vochtige lucht is niet goed te verwarmen. U stookt dus meer als het vochtig is in uw huis maar krijgt het niet lekker warm.
  • Droge lucht is goed te verwarmen. Dat voelt comfortabel. En dat gebeurt als u de ventilatieroosters open houdt.

Waarom ventileren?

Alleen al door te ademen, maar ook door koken en wassen komt er vocht vrij. Al gauw zo’n 7 liter per dag! Dat vocht blijft in uw woning als u niet ventileert. Het wordt dan elke dag een stuk vochtiger. Het raam een tijdje open zetten is niet genoeg. Ventileren moet de hele dag door gebeuren. Dat kan alleen met open ventilatieroosters en het mechanische ventilatiesysteem. De verse, schone lucht wordt aangevoerd via de ventilatieroosters, de vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd door het mechanische ventilatiesysteem. De mechanisch ventilatie controleert en reguleert vocht en het CO2 gehalte in uw woning.

Ventilatieroosters zonder bedieningsstokje

Bij de oplevering van uw woning ziet u dat er nieuwe ventilatieroosters zijn geplaatst. Om de lucht binnen voor u gezond te houden, staan de ventilatieroosters standaard open. Het ventilatierooster heeft geen bedieningsstokje om de roosters dicht te zetten. Die heeft u namelijk niet nodig omdat u de ventilatieroosters beter open kunt houden. Wilt u toch af en toe een ventilatierooster dichtzetten? Dan kunt u in de uitvoerderswoning aan Groene Hilledijk 336 een bedieningsstokje ophalen.