De huurverhoging is per buurt anders. Hoe kan dat?

De huurverhoging die wij berekenen, is gebaseerd op de rekenmethode van de Huurcommissie. Door die methode krijgt iedereen de huurverhoging die passend is voor zijn/haar woning, en niets meer. Dat biedt voor iedereen duidelijkheid en iedereen kan het gemakkelijk na (laten) rekenen door de huurcommissie.
Een huurverhoging mag volgens de wet berekend worden als de verhuurder veranderingen of toevoegingen aan de woning aanbrengt die zorgen voor geriefsverbetering. Binnen het Verbeterprogramma Vreewijk doen wij dit met maatregelen die de woningen energiezuiniger maken en het comfort verhogen. Onder andere met een heel pakket aan isolatiemaatregelen en het verbeteren van de ventilatie in de woning.

De huurverhoging voor de woningen in Vreewijk wordt berekend op basis van de kosten voor de energiezuinige en comfortverhogende maatregelen. Denk aan kosten voor (bouw)materialen en arbeidskosten. Al die kosten stijgen elk jaar. Net zoals de kosten voor bijvoorbeeld de boodschappen. Dat komt door de inflatie. Havensteder betaalt dus elk jaar meer voor de benodigde materialen en arbeidskosten. En dat wordt verwerkt in de huurverhoging.

Het Verbeterprogramma Vreewijk duurt enkele jaren. Elk jaar is er sprake van een aanpassing van de huurverhoging op basis van de inflatie. En dat betekent dat het bedrag aan huurverhoging stijgt met de jaren. Woningen die het eerst aan de beurt waren, hebben daardoor een lager bedrag aan huurverhoging dan de woningen die later aan de beurt komen. Dat voelt oneerlijk. Maar net zoals u elk jaar iets meer kwijt bent aan de boodschappen, is wonen ook elk jaar wat duurder.