Gezichten van Vreewijk

In deze serie filmportretten gaan we op zoek naar de trots van de bewoners, naar hún verhaal over de wijk. We bevragen hen over hun betrokkenheid bij de buurt en laten zien op welke manier ze daar invulling aan geven. We onderzoeken wat voor hen het begrip participatie betekent. Vinden ze dat ze voldoende zijn betrokken bij de vernieuwing van het tuindorp? Welke rol zien ze voor zichzelf? Wat zouden ze (meer) willen doen? Wat is daar voor nodig?

Het doel van deze portretten is om de veelheid aan wensen, ideeën en inbreng van bewoners met betrekking tot participatie in Vreewijk voor het voetlicht te brengen. En dat tegen het decor van hun trots, van hun liefde voor de wijk.

In totaal maakten Perry Boomsluiter en Eelco Romeijn 13 afleveringen van deze serie. De laatste verscheen eind 2015.

 

Johan Maat, Vreewijker van 1991-2014
Johan Maat is bijna 25 jaar predikant geweest in de Vredeskerk aan de Lede. Vorig jaar ging hij met pensioen en verruilde hij het Rotterdamse tuindorp voor het Noord-Hollandse Castricum. We praten met Johan over de veranderende rol van de kerk in de wijk, over de Servisch-orthodoxe parochie die nu vanuit de voormalige Vredeskerk opereert en over het mooie van predikant zijn. Maar natuurlijk ook over de wijk zelf: “In Vreewijk ligt de vechtcultuur dicht aan de oppervlakte.”
Een stemmige, laatste aflevering in de serie Gezichten van Vreewijk.

Peter de Klerk, Vreewijker sinds 1951
In 2016 bestaat het Rotterdamse tuindorp Vreewijk 100 jaar. Een mijlpaal die de wijk niet zomaar aan zich voorbij laat gaan. Peter de Klerk, geboren en getogen Vreewijker, vormt samen met Lex Wilbers, Frans Punt, Louisa Boulkhrif en Germaine Statia het bestuur dat de festiviteiten voor het komend jubileumjaar voorbereid en coördineert.
We praten met Peter over de wijk, zijn trots en natuurlijk over de activiteiten van volgend jaar. “Als ik iets doe, dan ga ik er ook helemaal voor, en maak ik er iets bijzonders van.” Een portret van een bevlogen jonge-hond-op-leeftijd.

Jan Uljee, Vreewijker sinds 1968
Jan Uljee is de trotse oprichter van Meesterbakker Uljee: de bakkerij met naam in de wijde omgeving door zijn nougatine gebakjes, appel- en aardbeiensleetjes. Bakker Uljee groeide op in een groot gezin met ondernemers. In 1968 kwam hij naar Vreewijk. Hier startte hij aan de Groenezoom 202 zijn bakkerij. De bakkerij is tegenwoordig een begrip in de omgeving en heeft meerdere vestigingen. De zoon en dochter van Uljee hebben het bedrijf inmiddels overgenomen, maar Uljee is nog steeds betrokken. Hij haalt in deze aflevering van Gezichten van Vreewijk met trots herinneringen op aan de start van zijn onderneming en aan de wijk zelf.

Dries Rooth, Vreewijker sinds 1929

Dries Rooth is 84 jaar. Tot aan zijn pensionering was hij gymnastiekleraar op het Libanon Lyceum in Kralingen. Hij woont nog altijd in het huis waarin hij ook is geboren. De natuur is Dries’ lust en leven. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij actief betrokken bij het reilen en zeilen van Vreewijk, zeker als het gaat om het groen. Een bijzonder gesprek, met de nodige emotie.

Gerard Lems, Vreewijker sinds 2001
Gerard Lems woont met zijn vrouw sinds 2001 in Vreewijk en zet zich actief voor de wijk in. Zo organiseert hij jaarlijks onder meer het straatfeest aan de Groenezoom. Op die dag maken de kinderen uit de straat samen bloemstukjes, die ze vervolgens naar de jonge patiëntjes van het Daniel den Hoed ziekenhuis brengen. Een portret van een man met hart voor de wijk.

Chris van den Berg, Vreewijker sinds 1991 
In deze aflevering een portret van Chris van den Berg, 22 jaar, geboren en getogen in Vreewijk. Hij is leraar Duits op het Calvijn, de school waar hij vroeger zelf ook les heeft gehad. We praten met hem over zijn keuze voor Duits, over het oorlogsmonument aan de Brink en over zijn terughoudendheid om mee te beslissen over plannen voor de toekomst van Vreewijk.

Clara en Sjaak Sies, Vreewijkers sinds 1982
In deze aflevering een portret van Clara en Sjaak Sies. Vanuit Vreewijk richtte dit echtpaar zo’n 12 jaar geleden de eerste voedselbank op in Rotterdam. Inmiddels zijn in Nederland 145 voedselbanken actief, die wekelijks zo’n 30.000 gezinnen van voedsel voorzien. We blikken met hen terug op een tumultueuze tijd en praten over hun lievelingsplek in het tuindorp.

Louisa Boulkhrif, Vreewijker sinds 2002
Een portret van Louisa Boulkhrif. “Loes” werkt als vrijwilliger in Het Trefpunt aan de Dreef, waar zij samen met collega’s Andrea, Mady en Soraya klaarstaat voor (hulp)vragen van wijkbewoners. Of dat nu gaat over het afhandelen van achterstallige betalingen, een uitkering, het invullen van belastingformulieren, het opzoeken van een adres of over het aanvragen van een woonpas.

Jan Haak, Vreewijker van 1959 tot 1977
In deze aflevering een portret van Jan Haak. Het bekendste gezicht van de museumwoning in Tuindorp Vreewijk. In deze film vertelt hij over wat hem drijft en wat hij heeft met deze wijk. Zelfs nu hij al jaren niet meer in de wijk woont is hij nog bijna dagelijks met Tuindorp Vreewijk bezig. Een portret met veel historie.

Irene Waltman, Vreewijker van 1960-1970 en vanaf 1998
Na een gelukkige jeugd in Vreewijk woonde Irene Waltman op talloze plaatsen in Nederland en zelfs een tijdje in Afrika. De zorg voor haar ouders bracht haar weer terug in de wijk. Ditmaal om er nooit meer weg te gaan. Irene is actief in het bestuur van de TKC, de tuin keurings commissie, die ieder jaar een prijs uitreikt aan de mooiste tuinen van Vreewijk.

Rob Gelderman, Vreewijker sinds 1937
“Het is toch verschrikkelijk dat sommige mensen niet weten dat een aardappel onder de grond groeit”. Aldus Rob Gelderman, die zich al flink wat jaren inzet voor het reilen en zeilen van Educatieve Tuin De Enk: dé moes-, pluk- en ontdekkingstuin voor alle leeftijden. “Een unieke plek in Vreewijk”, aldus de voormalig leraar biologie. Maar voor Rob kan natuurlijk niets tippen aan die andere bijzondere stek in de wijk: zijn eigen moestuin aan de Smeetslandsedijk.

Annemieke de Jong, Vreewijker sinds 1973 
‘Als je vroeger in Vreewijk wilde komen, kreeg je inspectie thuis. Of je wel mócht wonen in Vreewijk.’ Annemieke de Jonge heeft hier inmiddels wortel geschoten. Ze is vrijwilliger voor de Markets, de Enktuin en keurt mee bij de jaarlijkse Tuinkeuring. Zoals ze het zelf zegt: “Naar buiten! Als je binnen blijft zitten, word je depressief.’ Een aanstekelijk en warm portret in de serie Gezichten van Vreewijk.

Marcel van der Knaap, Vreewijker sinds 2000
Marcel is de grote regelneef achter Speelplek Ratjetoe, aan de Mare. Bij mooi én slecht weer kunnen kinderen uit de buurt hier voor allerlei activiteiten terecht. Hoogtepunt voor Marcel is de organisatie van de jaarlijkse Halloween.
Een portret van een groot kind, met het hart op de goede plek.